Mobil SEO Nedir? Bu kavramı hepimiz çok fazla duyuyoruz ancak duyduğumuz kadar dikkat etmiyoruz. Bu içerikte WEB sayfalarımızı nasıl Mobil SEO uyumlu hale getirebileceğimiz konusunda bilgi edineceğiz. SEO uzmanlarının mobil cihazlarda web sitelerinin performansı ve navigasyonu ile ilgili endişeleri her zaman var olmuştur. 2019 yılında Google, indekslemede (Google Mobile-First Index) mobil arayüzlere öncelik vermeye başladığında, bu geliştirmeler piyasada bir kural haline geldi.
Her geçen gün, masaüstü bilgisayarlar öğrenci ve profesyonel görevlerle daha kısıtlı hale gelirken, akıllı telefonlar sıradan vatandaşların rutininde daha fazla yer kazanıyor.
BroadbandSearch’e göre cep telefonları İnternet erişiminin ana biçimi olmuştur. 2019’dan bu yana, dünya çapındaki İnternet trafiğinin %53’ü mobil kullanıcılardan geldi.
Gördüğünüz gibi, Mobil SEO, işletmenizin doğası veya büyüklüğü ne olursa olsun, web’de sonuç almak için kesinlikle bir ön koşuldur. Bu yazımızda bu konu hakkında bilmeniz gereken tüm bilgileri derledik:
- Mobil için SEO nedir?
- Mobil için SEO neden bu kadar önemli?
- Web sitenizi veya blogunuzu Mobil SEO için nasıl optimize edebilirsiniz?
Dijital Pazarlamanın bu alanı hakkında her şeyi öğrenmek ve sitenizi yeni arama aşamasına nasıl hazırlayacağınızı öğrenmek için bizimle devam edin. Okumanın tadını çıkar!
Mobil için SEO nedir?
Sayfaların HTML, CSS ve JavaScript kodlarındaki ayarlamalardan içerik planlama ve üretimindeki yeni parametrelere kadar Mobil SEO, İnternet kullanıcılarının yeni davranış kalıplarına uyum sağlaması gereken sitelerde gerçek bir “yenileme” önerir.
Pek çok kişinin düşündüğünün aksine, duyarlı bir siteye sahip olmak yeterli değildir, ancak bu aynı zamanda bir Mobil Pazarlama stratejisinde analiz edilen faktörlerden biridir.
“ Duyarlılık ” terimi, yalnızca bir site düzeninin farklı ekran biçimlerine otomatik olarak uyarlanmasını ifade eder. Ancak, mobil navigasyonda aşağıdakiler gibi bazı diğer kriterlerin dikkate alınması gerekir:
- hız : içerik ve sayfa öğelerinin yüklenme süresi;
- sayfa boyutu : sınırlı İnternet planlarında veri tüketimi;
- sadakat : özellikler ve içerik açısından masaüstü sürümüne benzerlik;
- UX (Kullanıcı Deneyimi) : görüntüleme, gezinme, çeviklik ve diğerleri;
- kullanım düzeni : sık erişimler, ancak kısa sürelerde.
Bunlar ve diğer birkaç faktör, profesyonelleri ve şirketleri İnternet’teki içeriğin üretim ve kullanılabilirliğini yeniden düşünmeye zorluyor.
Kodların ve sayfaların optimizasyonu için yapılan bu aramada Google, bir kez daha büyük lider ve değişikliklerin dağıtıcısı olarak hareket ediyor.
Mobil için SEO neden bu kadar önemli?
Aktif akıllı telefonların sayısı son yıllarda önemli ölçüde artmasına rağmen, beklenti bu rakamın giderek ülkedeki birey sayısına yaklaşacağı ve demografik büyümesine ayak uyduracağı yönünde.
Artık bir kişinin birden fazla cihaza (örneğin bir kişisel ve bir iş için) sahip olmasına gerek yoktur.
Mevcut modeller zaten iki veya üç sim kart kullanımına izin veriyor ve farklı rutinlerini düzenlemelerine yardımcı olan işlevler sağlıyor.
Gerçek şu ki, akıllı telefon insanların günlük yaşamında önemli bir bileşen ve şirketlerin reklam yapmaları ve esas olarak halklarıyla ilişki kurmaları için ana fırsat penceresi haline geldi.
Bu sosyal panorama, birçok şirketin stratejilerini, her zaman elinde bir telefon olan bu yeni tüketiciyi memnun etmek için uyarlamasını sağladı.
Bununla birlikte, bu önlemlerin benimsenmesi, bugün çevrimiçi içeriğin ana merkezileştiricisi olan Google’ın endeksleme ve sıralama sistemlerinde değişiklikleri benimsemesiyle ancak geniş yankı uyandırdı.
Duyurulan birçok güncelleme arasında, sitelerini geliştirmek isteyenler için anlaşılması zorunlu olan iki unsur var: Mobil Dostu ve Mobil Öncelikli Dizin.
Google Mobil Dostu
Genellikle yanıt verme kavramıyla karıştırılan Mobil Dostu, yalnızca bir düzen ayarlamasının çok ötesine geçer.
Mobil Dostu siteler, bu cihazlar için özel bir sürüm sağlayan sitelerdir. Bu tür “ikincil düzen” tarayıcılar tarafından algılanmalı ve otomatik olarak yeniden oluşturulmalıdır.
Sayfa öğeleri her iki sürümde de aynı olsa da, mobil sitenin yapısı – kodlar, pikseller, eklentiler vb. – özellikle akıllı telefonlarda ve tabletlerde gezinmeyi iyileştirmek için geliştirilmiştir.
Siteler, bu tür sürümler için genellikle “m” (m. yoursite. com) ile gösterilen alt alan adlarını da kullanabilir.
Google, 2015 yılında bir sıralama kriteri olarak Mobil Dostu’yu benimsedi ve o zamandan beri yokluğu, mobil cihazlardan yapılan aramalar için SERP’de bir öncelik kaybı anlamına geliyor.
Arama motoru tarafından analiz edilen faktörler arasında en alakalı olanlar:
- gezinme kolaylığı : örneğin dizinlere ve sayfalara erişimden açılır pencerelerin ve reklam ölçeklendirmesinin görüntülenmesine;
- yükleme hızı : çok ağır siteler yavaştır ve fazla veri tüketir, bu da onları daha az çekici kılar;
- dokunmatik kontrol : dokunmatik ekran teknolojisi aracılığıyla tüm düğmelere ve işlevlere erişim;
- Duyarlılık : Mobil cihazların bu anlamda önemli farklılıklar gösterebileceği düşünüldüğünde, farklı ekran türlerine tek tip ve otomatik uyum.
Mobil Öncelikli Dizin
2019’da Google, arama motoru sitelerini dizine eklemek için Mobil Öncelikli Dizini resmi olarak dahil ederek, mobil cihazlar için SEO’yu iyileştirmede bir adım daha ileri gitti.
Temel olarak bu, arama motoruna yeni adreslerin eklenmesinin, mobil cihazlar için sonuçlarda veya masaüstü aramalarında mobil sürümlere öncelik vereceği anlamına gelir.
Bununla birlikte, şirketin yönergelerine göre, kural – şimdilik – yalnızca 1 Temmuz 2019’dan itibaren dizine eklenen yeni siteler için geçerli olacaktır.
Bu tarihten önce aramalarda bulunan adresler için eski parametreler üzerinden izleme yapılmaya devam edilecektir.
Görünüşe göre harika arama kralı, geliştiricilere sitelerini uyarlamaları için biraz zaman veriyor, bu nedenle bu değişiklikleri mümkün olan en kısa sürede sağlamanız şiddetle tavsiye ediliyor.
Pratik açıdan, Mobil Öncelikli Dizin, sitelerin hem masaüstü hem de mobil sürümlerinin şunları sunmasını gerektirir:
- özdeş içerik : mobil sürümün boyutunu küçültmek için birçok site sayfalardan veri ve işlevleri kaldırır, ancak şimdi bu uygulamadan kaçınılmalıdır;
- yapılandırılmış veri : her sürüm, işlevine özel bir veri yapısı sunmalıdır (mobil sayfaların dizine eklenmesindeki kusurları önlemek için gereklidir);
- eşdeğer meta veriler: her ikisinin de aynı adreste olmasını sağlamak için başlıklar ve meta açıklamalar her iki sürümde de eşdeğer olmalıdır.
Sürümleri için farklı URL’ler kullanan siteler için, Hreflang güncellemeleri (bir sitenin birden fazla sürümü olduğunu belirten bir etiket) ve sunucu kapasitesinin genişletilmesi ( artan izleme ile ilgilenmesi gerekecek ) gibi teknik düzenlemeler gerekebilir. oran).
Ancak çoğu yapılandırma Search Console tarafından yönetilebilir.
Web sitenizi veya blogunuzu Mobil SEO için nasıl optimize edebilirsiniz?
Yeni Google kriterlerine göre mobil cihaz aramalarında iyi sonuçlar elde etmek için başlıca öneriler aşağıdadır!
Temel bilgilerle başlayın: temel bir teknik inceleme yapın
Sayfa ve kod ayarlamalarını sağlamadan önce web sitenizin dosyaları, yazılımları ve hizmetleri üzerinde temel bir kontrol yapmanız önemlidir.
Bunlar SEO stratejinizin temel taşlarıdır ve bu nedenle ihmal edilemezler.
Aşağıda, sitenizin aramalardaki hızını, performansını, kararlılığını ve hatta sıralamasını doğrudan etkileyebilecek ana faktörlerin bir kontrol listesini bulacaksınız:
- barındırma hizmeti : sağlayıcının piyasada iyi bir itibara sahip olduğundan ve seçilen planın sitenizin tüm ihtiyaçlarını karşıladığından emin olun;
- içerik yöneticisi: WordPress gibi piyasada halihazırda konsolide edilmiş olan sağlam platformları veya yazılımları tercih edin ;
- SSL sertifikası : Google, HTTPS adreslerinin güvenli mobil sitelerde kullanıldığını anlar ve bu nedenle onlara arama sıralamasında öncelik verir;
- görüntü optimizasyonu : gerekli olmayan dosyaları kaldırın, görüntüleri sıkıştırın, açıklamaları yapılandırın ve daha hafif dosya formatlarını tercih edin;
- kod optimizasyonu : CSS, HTML ve JavaScript kodunun gerekli olmayan snippet’lerini sayfalarınızdan kaldırmak için eklentileri kullanın veya profesyonelleri işe alın;
- mobil için etiketler : “viewport” (tarayıcıdan ekranı mobil sürüme ayarlamasını ister) ve “Hreflang” (sitenin farklı sürümleri olduğunu bildirir) gibi özel HTML etiketlerinin eklenmesini sağlayın.
Performans: mümkün olan en yüksek hızı sağlamak için web sitenizi optimize edin
Hız, mobil navigasyonda kritik faktördür, sonuçta, doğal olarak dengesiz bağlantılarda ve sınırlı hizmetlerle iyi bir navigasyon deneyimi sağlamamız gerekiyor. Ancak çözüm aynı kalır: esasa odaklanmak!
Önceki konuda listelenen tüm önlemler, sitenizin bilgilerini yükleme çevikliğini doğrudan etkiler, ancak diğer prosedürler bu konuda sonuçlarınızı iyileştirmeye yardımcı olabilir.
Her şeyden önce, Google PageSpeed Insights gibi test platformlarını kullanarak sitenizin performansını kontrol etmeniz önemlidir.
Araç tarafından analiz edilen iki ana faktör FCP ve FID’dir:
- FCP (İlk içerik görüntüleme ): sayfanın ilk öğesinin ekranda görüntülenmesi için gereken süre;
- FID (Giriş Gecikmesi) : Kullanıcının sayfanın bazı öğeleriyle ilk etkileşimi ile tarayıcının yanıtı arasındaki gecikme.
İlk durumda, ekranda tek bir öğenin görünmesinin, kullanıcının sayfanın yüklendiğini onaylaması için yeterli olduğunu anlamamız gerekir.
Bu nedenle, sayfa içeriğini ayrı bloklar halinde “teslim eden” temalar (veya yapı düzenleri) kullanmak ilginçtir.
Bir site yalnızca beyaz bir ekran veya yükleme simgesi görüntülediğinde – böylece arayüzünün tüm parçaları daha sonra birlikte yüklenir – veri alışverişinde yalnızca bir gecikme, insanların durumu sitenin bir hatası olarak anlamalarına ve onları siteden ayrılmaya teşvik edebilir. o.
İkinci durumda, sayfaların yanıt süresi çok uzun olduğunda benzer bir sonuçla karşı karşıya kalıyoruz. Sitenizin tepki verme hızı, kullanıcıya çeviklik ve yanıt verebilirlik göstermek için esastır.
İyi haber şu ki, PageSpeed sitenizi değerlendirmenin yanı sıra sayfalarınızı daha hızlı hale getirmek için özel ipuçları da gösteriyor. Buna bir bak!
UX (Kullanıcı Deneyimi): Kullanıcı deneyimine odaklanın
Bu, mobil için tüm SEO uygulamaları arasında en önemli kriterdir çünkü bu aşamada doğrudan kullanıcılar ve site arasındaki etkileşimi ele alıyoruz.
Akıllı telefonlarda ve tabletlerde navigasyonu düşündüğümüzde, keyifli, çevik ve sezgisel bir deneyimin sunumu masaüstlerinde olduğu kadar önemlidir. Yine de, bu cihazların kullanımında bazı özelliklerin dikkate alınması gerekir.
Genellikle çalışma veya iş aktivitelerinde art arda saatlerce kullanılan masaüstü ve dizüstü bilgisayarların aksine, mobil cihazlara gün boyunca birkaç kez, ancak kısa veya orta zaman aralıklarında, genellikle şüpheyi gidermek, cevap vermek gibi ara sıra ihtiyaçları karşılamak için erişilir. bir mesaj veya sosyal medyaya erişim.
Bu davranış, ister ayrıntılı bilgi içeren bir gönderi, isterse kısa bir video eğitimi (mobil videolar) olsun, bu anların her birinde ihtiyaç duydukları şeye hızlı bir çözüm bulmak isteyen kullanıcıları endişelendiriyor.
Bir önceki konuda ele aldığımız hızın yanı sıra, web sitenizi oluştururken Kullanıcı Deneyimi’ndeki diğer bazı öneriler de dikkate alınmalıdır.
Görsel olarak temiz
Sayfalarda kullanıcıya görüntülenen seçenekleri ve verileri tam olarak gözden geçirin, yalnızca gerekli olanı bırakın.
Yalnızca belirli durumlar için gerekli olan bilgileri ve ayarları gizlemek için akıllı menüleri kullanmayı seçin ve tıklanabilir öğeler arasında her zaman uygun boşluk bırakarak her sayfada veya bölümde yalnızca kullanıcınızın ihtiyaç duyduğu şeyi görüntülemeye çalışın.
Düz tasarım
Dijital arayüzler, gerçekçi yüzeyler ve nesneler oluşturmak için 3B kaynakların kullanımını vurgulayarak, tüm skeuomorfizmi bir kez ve tamamen terk etti.
Şimdi trend, arayüzlerde mümkün olan en yüksek netliği ve uyumu sağlamak için basit şekiller ve düz renkleri benimseyen bir stil olan düz tasarımdır.
Hızlı erişim
Kullanıcınızın sitenizin içeriğine ve işlevlerine ulaşması için gereken adım sayısını kontrol edin ve bu yolculuğu mümkün olduğunca kısaltmaya çalışın.
İnsanlar aradıklarını hızla bulmak isterler, bu nedenle içerikler arasında ara sayfalardan kaçının ve yazma ihtiyacını azaltın.
Uygun yazı tipleri
Bu öğe, yanıt verme kavramına eklenmiştir: siteniz, yazı tiplerinin boyutunu, görüntülendiği cihaza göre otomatik olarak uyarlamalıdır.
Bununla birlikte, kullanıcı deneyimini daha da keyifli ve sezgisel hale getirmek için daha büyük boyutlu bölümler, kalın veya özel arka planlar gibi vurgulanan özellikleri kullanarak daha da ileri gitmek mümkündür.
Yerel SEO: sitenizi yerel aramalara ekleyin
Mobil kullanıcıların davranışlarında dikkate alınması gereken bir diğer faktör de yerel servislerin aranmasıdır.
Google bugünün kataloğudur ve insanların her türden şirketi ve profesyoneli aradığı katalogdur.
Think With Google’a göre, akıllı telefonlarda yapılan aramaların çoğu bölgedeki profesyonellere ve kuruluşlara yönelik.
Ayrıca bir araştırma, tüketicilerin %88’inin çevrimiçi veya fiziksel mağazalardan alışveriş yapmadan önce internette bilgi aradığını ortaya koydu.
Bu tür açıklamaların en büyük avantajı, yerel sonuçların arama sıralamasında önceliğe sahip olmasıdır. Listelenmek için Google My Business platformuna ücretsiz kaydolun.
Profilinize fotoğraflar, iletişim bilgileri, sitenizin URL’si ve çok daha fazlasını girebilirsiniz!
Sesli aramalar: içeriğinizi her tür arama için hazırlayın
Sesli aramalar uzun yıllardır bir gerçeklik olmuştur. Ancak, yalnızca ünlü sanal asistanların (Siri, Alexa ve Google Asistan) son zamanlarda geliştirilmesi ve yaygınlaşmasıyla birlikte, artık arama deneyimlerinde gerçek bir değişime tanık oluyoruz.
Bu yeni SEO trendinin bir diğer önemli noktası da ses kaynaklarının akıllı telefonlarla sınırlı olmaması. Akıllı TV’leri, ev aletlerini ve büyük teknoloji şirketlerinin sunduğu yapay zeka cihazlarını zaten donatıyorlar.
İçeriğiniz öne çıkan bir snippet alırsa (Google’da sıfır konum), sanal robotların bunu yüksek sesle okuyabileceğini belirtmekte fayda var!
Buradaki nokta, sesli aramaların bazı özellikler sunmasıdır:
- genellikle sorgulayıcıdırlar: “nedir”, “ne anlama gelir”, “nasıl yapılır ” gibi sorular ;
- genellikle uzun kuyruklu anahtar kelimeler kullanırlar : bir diyalog önererek, insanlar daha spesifik terimler kullanma eğilimindedir;
- anında çözüm bulmak için kullanılır: sesli arama yapan kullanıcı şüphelerine hızlı ve pratik bir çözüm bekler;
- günlük sorunlara bakın : hizmet genellikle rutin (daha az karmaşık) sorunları çözmek için kullanılır.
Bu nedenle, içeriğinizin üretimi için yeni anahtar kelimeler araştırırken, sorgulayıcı ifadelere eklenen terimlere özellikle dikkat edin ve alıcı kişiliğinizin günlük yaşamındaki şüphelerle ilgili olun.
Bu iş için, belirli bir konu alanı hakkında Google’da en çok aranan soruları keşfetmenizi sağlayan bir portal olan AnswerThePublic. com gibi bazı özel araçlar vardır.
Ancak, Google Anahtar Kelime Planlayıcı ve SEMrush gibi geleneksel Dijital Pazarlama planlama platformları hala en iyi seçeneklerinizdir.
AMP teknolojisini kullanın
AMP, Hızlandırılmış Mobil Sayfalar anlamına gelir.
Bu, büyük içerik yayıncıları ve teknoloji şirketleri (Google’ın kendisi dahil) tarafından desteklenen, İnternet sitelerinin performansını iyileştirmeyi amaçlayan açık kaynaklı bir projedir – ki bu genel olarak hala çok zayıftır.
AMP sayfaları üç önemli yapılandırma sunar:
- AMP HTML : genel performanslarını iyileştiren kısıtlamalar ve uzantılarla optimize edilmiş HTML kodundan başka bir şey değildir;
- AMP JS : herhangi bir öğenin yüklenmesinin başka bir öğenin görüntülenmesine zarar vermemesi veya engellememesi için eşzamansız sayfa öğelerinin oluşturulmasını sağlayan;
- Google AMP Önbelleği : AMP HTML sayfalarının Google’ın kendi önbelleğinde depolanmasını talep eden, erişim ve arama sonuçlarındaki içeriğin görüntülenmesini hızlandıran isteğe bağlı bir işlev.
Bir kullanıcı, AMP ile yapılandırılmış bir sayfaya bağlantı içeren bir arama sonucunu tıkladığında, sayfanın basitleştirilmiş sürümüne yönlendirilir. Tarayıcınıza bağlı olarak, sitenin üst kısmında orijinal içerik ekranına bağlantı içeren bir seçenek gösterilir.
Bu ayarı sağlamanın en kolay yolu, AMP for WP – Hızlandırılmış Mobil Sayfalar eklentisini (WordPress’e özel) kullanmaktır.
Bununla, sayfalarınızın basitleştirilmiş sürümünün çeşitli öğelerini ayarlayabilirsiniz; etkin olduğunda, URL’lerinin sonuna “/amp” girerek de erişilebilir (https://siteniz. com/your-post/). amper).
Bunu, blogumuzdaki bu özelliğin sonucunu kontrol etmek için okuduğunuz bu sayfanın adresinde yapabilirsiniz (Google tarafından bu kadar yol kat ettiyseniz ve akıllı telefonunuzu kullanıyorsanız, muhtemelen zaten aktiftir).
Burada tartıştığımız tüm mobil SEO teknikleri, araçları ve ayarları, İçerik Pazarlama stratejinizin sonucu için önemlidir. Yine de, Google’ın asıl amacının kullanıcılarına kaliteli bilgi getirmek olduğunu unutmuyorlar, bu nedenle sitenizin içeriği harika olmalı!
Bir Cevap Yaz