Tüketiciler bir cevaba, fikre, ürüne veya hizmete ihtiyaç duyduklarında nereye giderler? Ne Sarı Sayfalara, ne de şehre bakmaya gitmek yerine internete, özellikle Google’a giriyorlar ve bunların %95’i sonuçların ilk sayfasından ötesine gitmiyorlar.
İşte bu nedenle SEO veya arama motoru optimizasyonu 80 milyar dolarlık bir endüstridir. SEO, bir web sitesinin Google’ın sıralama faktörleriyle uyumlu hale getirilmesi uygulamasıdır. Peki nedir bu sıralama faktörleri? Öğrenmek için okumaya devam edin. Bugünkü gönderide şunları yapacağız:
- Teknik, sayfa içi ve sayfa dışı sıralama faktörleri arasındaki fark.
- Web sitenizi optimize edebileceğiniz en iyi 10 Google sıralama faktörü.
- Sıralamanızı geliştirmek için her sıralama faktörüne uygulanabilir bir öneri.
Ama önce, temel bilgimizi oluşturmak için sıralama faktörlerinin temellerini gözden geçirelim.
Sıralama faktörleri nelerdir?
SEO, web sitenizi organik arama motoru sonuçlarında olabildiğince üst sıralarda yer alacak şekilde optimize etme sürecidir (ve evet, ilk sayfayı hedefleyebilirsiniz ). Arama hakkında konuşurken, ücretsiz arama sonuçlarını belirtmek için “organik” terimini kullanırız. Bu, ücretli trafik oluşturmaya odaklanan bir strateji olan tıklama başına ödeme reklamcılığından (veya PPC) farklıdır.
Google’daki organik sıralamalar, çeşitli özellikleri ve SEO ölçümlerini dikkate alan bir algoritma tarafından belirlenir ve bunlar sizin sıralama faktörlerinizdir.
Google’ın tüm sıralama faktörlerini asla bilemeyeceğiz, ancak birçoğunu Google’ın bize açıkladıklarına ve deneyler ve ampirik uygulamalar yoluyla bulduklarımıza dayanarak biliyoruz. Sıralama faktörleri ve algoritmalar değişebilse de, Google’ın bunlar aracılığıyla ayrıştırmaya çalıştığı özelliklerin kalite, güvenilirlik ve performans olduğunu da biliyoruz.
Google sıralama faktörlerinin türleri
Web sitenizin sayfalarını optimize edebileceğiniz ilk 10 Google sıralama faktörüne girmeden önce, farklı türleri gözden geçirelim. Pazarlamacılar genellikle sayfa içi ve sayfa dışı sıralama faktörleri açısından konuşurlar, ancak gerçekte üç grup vardır:
- Sayfa dışı sıralama faktörleri: Bunlar, Google tarafından sitenizden başka bir yerde ölçülür ve öncelikle Backlinkleri içerir.
- Sayfa içi sıralama faktörleri: Bunlar esas olarak sayfalarınızın anahtar kelimeleri ve bilgi kalitesi ile ilgilidir.
- Teknik sıralama faktörleri: Bunlar da sitenizde ölçülür, ancak daha çok, tek tek sayfaların aksine bir bütün olarak sitenizin genel performansıyla ilgilidir.
SEO’nuzu yapacak veya bozacak tek bir sıralama faktörü olmadığını unutmamak önemlidir. SEO dostu bir web sitesi oluşturmak için birlikte çalışan tüm teknik, sayfa içi ve sayfa dışı kriterleri uyguladığınızdan emin olun.
Artık temel bilgilere sahip olduğumuza göre, teknikten başlayarak bu gruplara göre ayrılmış ilk 10 Google sıralama faktörüne geçelim.
Teknik Google sıralama faktörleri
Arama motorları, web sitenizde yer alan tüm bilgileri tarayarak ve dizine ekleyerek çalışır. Bunun olması için, düzgün çalışması gereken birkaç temel teknik unsur vardır. Bu öğeleri, web sitenizi oluşturan ve olması gerektiği gibi çalışmasını sağlayan arka uç yapı taşları olarak düşünün.
Birçok pazarlamacı için teknik SEO göz korkutucu gelebilir. Bu sıralama optimizasyonlarının çoğunu yürütmek için web sitesi yapısı ve içerik yönetim sistemleri bilgisi gereklidir. Bu nedenle, teknik SEO hatalarını düzeltmek genellikle pazarlama ve geliştirme ekipleri arasında ortak bir çabadır. Bu karmaşık görünse de, web siteniz iyi çalışır durumda olduğunda, SEO açısından çok fazla devam eden bakım gerekmez. Sıralamanızı geliştirmek için teknik stratejiler şunlardır:
1. Sayfa hızı
Kullanıcılar uğraşsız bir tarama deneyimi bekler, bu nedenle sayfa hızı önemli bir sıralama faktörüdür. Sayfalarınızın yüklenmesi çok uzun sürerse hemen çıkma oranınız artar ve sıralamanız düşer. Sitenizi SEO iyileştirmeleri için denetlerken, sizinkini GTmetrix veya Google PageSpeed Insights ile kontrol edebilirsiniz.
2. Mobilde kullanılabilirlik
Google, web sitelerini tararken mobil öncelikli indekslemeyi kullanır. Bu, arama motorunun bir sayfayı değerlendirirken ağırlıklı olarak bir web sitesinin mobil sürümünü kullandığı anlamına gelir. 2021 itibariyle, tüm web siteleri artık mobil öncelikli dizine eklemeye başlandı.
Sitenizin masaüstü sürümü kusursuz olsa bile, site mobil için optimize edilmemişse arama motoru sıralamanız büyük bir darbe alabilir. Web sayfalarınızın yalnızca masaüstünde değil, farklı türde cihazlarda da kolayca erişilebilir olmasını sağlamak için her zaman önizleyin.
Çoğu içerik yönetim sistemi, yayınla düğmesine basmadan önce bunu yapmanızı sağlayan yerleşik özelliklere sahiptir. Ek olarak, Google’ın Mobil Uyumluluk Testi gibi size benzer bilgiler sağlayacak ücretsiz bir mobil kullanılabilirlik test aracı kullanabilirsiniz.
3. .önemli Web Verileri
Önemli Web Verileri, 2021 sayfa deneyimi güncellemesiyle açık bir sıralama faktörü haline geldi. Mesele şu ki, bunlar tam olarak yeni metrikler değil. Ölçtükleri şeyler, sıralama yapılırken her zaman göz önünde bulunduruldu, ancak şimdi öncelik kazanıyorlar. Bunlar şunları içerir:
- LCP (En Büyük İçerikli Boyama): Bir sayfadaki görünür öğelerin yüklenmesi ne kadar sürer.
- FID (İlk Giriş Gecikmesi): Sayfanızın ilk tıklamayı veya sayfaya dokunmayı kaydetmesi ne kadar sürer.
- CLS (Kümülatif Düzen Kayması): Beklenmeyen düzen kaymaları veya rahatsız edici açılır pencereler olup olmadığı
Geç yükleme, kod küçültme, görüntü sıkıştırma ve daha fazlasıyla Temel Web Verilerinizi iyileştirebilirsiniz.
4. Dahili bağlantılar
Daha önce de belirtildiği gibi, arama motorları web sitenizdeki farklı içerik parçalarını tarayarak ve dizine ekleyerek çalışır. Tarayıcılar, bu bilgileri analiz etmelerine ve uygun şekilde dizine eklemelerine yardımcı olan bir sinyal olarak dahili bağlantıları kullanırlar.
“Dahili bağlantılar” terimi, web sitenizdeki dahili bir sayfaya işaret eden herhangi bir köprü anlamına gelir.
Dahili bağlantı yapınız ne kadar düzenli ve sıkı sıkıya bağlıysa, arama motorlarının (ve kullanıcıların) aradıklarını bulması o kadar kolay olur.
Bunu yapmak için, her yeni sayfa veya yeni içerik oluşturduğunuzda hangi sayfalara bağlantı verdiğinize dikkat etmelisiniz.
Dahili bağlantılarınızı düzenli tutmanın popüler bir yöntemi, konu kümeleri oluşturmaktır. Fikir basit: belirli bir şemsiye “sütun” konusu etrafında içerik yaratırsınız ve bu küme içinde bağlantılarınızı sürdürürsünüz.
Örneğin, satış potansiyeli hakkında birkaç makale yazdığınızı varsayalım.
Ana kaynağınız, satış araştırması hakkında bilinmesi gereken her şeyi kapsayan “nihai kılavuz” türünde bir makale olacaktır. Oradan, ilgili alt konuları kapsayan her ek makale (ör. soğuk arama ipuçları, en iyi e-posta erişim şablonları vb.), ana kaynağınıza olduğu kadar kümedeki diğerlerine de bağlantı vermelidir.
Bu strateji işe yarar çünkü tüm bağlantılarınızı aynı konu etrafında sıkı bir şekilde organize eder.
Arama motorlarının içeriği kolayca anlamasını ve dizine eklemesini sağlar. Konu kümeleri, kullanıcı deneyimi açısından da faydalıdır. İçeriğinizde gezinmeyi kolaylaştırır ve okuyucular aradıklarını bulmak için birden fazla siteye gitmek zorunda olmadıklarını anlarlar.
Buradaki anahtar kelimemiz belli: SEO, düzgün yapılandırılmış ve sorunsuz işleyen bir web sitesi olmadan çalışamaz.
Web siteniz, sorunlar veya sunucu hataları gibi şeyleri kontrol etmek için zaten düzenli bakımdan geçiyor olabilir. SEO amaçları için, 404 hataları, yönlendirme döngüleri ve bozuk bağlantılar gibi şeyleri kontrol etmek için sitenizi birkaç ayda bir teknik SEO denetimine tabi tutmanız akıllıca olacaktır.
Sayfa içi Google sıralama faktörleri
Yukarıdaki teknik arama motoru sıralama faktörleri bir bütün olarak web sitenizle ilgiliyken, bu sonraki sıralama faktörleri daha sayfaya özeldir.
5. alaka düzeyi
Belki de en önemli sıralama faktörü, sayfanızın sorguyla alaka düzeyidir. Sorgu, kullanıcının SERP’i üretmek için arama çubuğuna yazdığı şeydir. Bu sorguyu oluşturan kelime ve kelime öbeklerine anahtar kelime denir. Google’da daha üst sıralarda yer almak istiyorsanız, ideal kitlenizin çevrimiçi olarak ne aradığını bulmak için anahtar kelime araştırmanızı yapmanız ve ardından bu aramaları yaparken tam olarak aradıkları yanıtları sağlayan kaliteli içerik üretmeniz gerekir.
Directive tarafından yakın zamanda yürütülen bir ankette, pazarlamacıların %78’inin anahtar kelime araştırmasını, yeni trafik çekmek için yüksek etkili bir uygulama olarak gördüğünü tanımladı. Araştırma süreci, hedef kitlenizin ne aradığını daha iyi anlamanıza ve doğrudan bu arama sorgularına yönelik içerik oluşturmanıza olanak tanır.
Peki kaliteli içerikten ne anlamalıyız? Zorlayıcı, okunması kolay, doğru, kullanışlı ve hedeflediği anahtar kelimeyle İLİŞKİLİ olduğunu kastediyoruz. Ancak sayfanızı yalnızca sıralamaya sokmak için hedeflenen anahtar kelimeyle doldurmayın. Google aslında bunun için sizi cezalandıracaktır. Bunu doğal olarak sayfanıza dahil edin ve yanında hedeflemek için 4-5 alakalı anahtar kelime belirleyin.
Ayrıca, en kalıcı içeriğin bile zamanla alaka düzeyini kaybettiğini unutmayın. Bu nedenle, net yeni içerik yazmanın yanı sıra, güncelliğini yitirmiş sayfaları yeni bilgiler ve günümüzle alakalı yeni anahtar kelimelerle güncellemelisiniz. Size ziyaretçi getiren sıralamalarınızı korumanın anahtarı budur.
6. Title ve Header etiketleri
Hangi anahtar kelimeleri sıralamak istediğinizi öğrendikten sonra, bunları sayfanızda Title ve Header etiketleri gibi belirli yerlere yerleştirmeniz önemlidir. Arama motorları, sayfanın ne hakkında olduğunu öğrenmek ve uygun şekilde dizine eklemek için bu etiketleri kullanır.
Başlık etiketi, arama sonuçları sayfalarında en belirgin şekilde görüntülenen şeydir (aşağıya bakın).
7. Meta açıklama
Meta açıklama, web sayfanızın HTML kodunda bulunan kısa bir açıklamadır. Sayfanın kendisinde görünmese de, arama sonuçlarında görüntülenir. Aşağıdaki görselde açık gri metin olarak görünen meta açıklamasını görebilirsiniz.
Meta açıklama önemli bir sıralama faktörü olmasa da, Google bazen onu öne çıkan sonuçlar snippet’ini çekmek için kullanır. Ayrıca, arama yapanlara sayfa hakkında daha fazla bilgi vererek tıklama oranını artırabilir. Bu nedenle, SEO kontrol listenizin bir parçası olarak meta açıklamayı dahil etmek ve sayfadaki içeriği doğru bir şekilde özetlediğinden emin olmak hala önemlidir.
9. Resim alt metni
Google Görseller’de herhangi bir şey aradıysanız, muhtemelen görseller için de bir SEO bileşeni olduğunu tahmin edebilirsiniz. Web sitenizdeki her resim, alt etiket olarak da adlandırılan alt metinle birlikte gelir.
Bu metin birkaç amaca hizmet eder:
- Web sitenizi, internette gezinmek için ekran okuyuculara güvenen görme engelli okuyucular için erişilebilir hale getirir.
- Resminiz yüklenemezse, yerine alt metin görünür.
- Arama motorlarının görseli anlamasına ve doğru şekilde dizine eklemesine yardımcı olur.
Düzgün bir şekilde optimize edilmiş alt metin, resimlerinizi resim sonuçlarının ilk sayfasına taşıma yeteneğine sahiptir ve size daha yüksek sıralamada ek bir şans verir.
9. URL yapısı
Basit görünebilir, ancak sayfa URL’lerinizi yapılandırma şeklinizin arama motoru sıralamanız üzerinde bir miktar etkisi vardır. Birçok karışık karakter içeren karışık bir URL, arama motorlarının sayfa hakkında bilgi edinmesine yardımcı olmak konusunda iyi bir iş çıkarmaz.
Öte yandan, basit bir yapı izleyen, özlü ve hedef anahtar kelimeyi içeren bir URL, SEO dostu bir URL olarak adlandırılır.
Sayfa dışı Google sıralama faktörleri
Sayfa dışı sıralama faktörleri, sosyal medya platformları, etkileyiciler ve diğer web siteleri gibi web sitenizin dışındaki varlıklarla ilgilidir, ancak herhangi bir sayfa dışı SEO stratejisinin bir odak noktası vardır:
10. Geri Bağlantılar
Backlink, web sitenizin dışındaki bir sayfadan gelen bir köprüdür. Google, oyunun kurallarını değiştiren PageRank algoritması güncellemesini 1996’da başlattı ve bu, bir sayfaya verilen bağlantıların sayısı ve kalitesinin bir web sayfasının kalitesinin güçlü bir göstergesi olacağını açıkça ortaya koydu ve yirmi yıldan fazla bir süre sonra, hala öyle.
Peki nasıl backlink alırsınız? Dört strateji vardır:
Kaliteli içerik
İçeriğiniz kaliteli, benzersiz ve hedef kitlenize değer sağlıyorsa kendi kendine backlink oluşturmaya başlayacaktır. Kendisine yönlendirilen çok sayıda bağlantı içeren bir sayfa, Google’a söz konusu sayfanın olağanüstü değer sağladığını ve güvenilir bir web sitesinden geldiğini gösterir.
Ancak, bu tür bir web otoritesi oluşturmak yıllar alabilir. İbreyi zorlamak ve geri bağlantı profilinizi büyütmek istiyorsanız, biraz daha fazla çaba harcayacak, bundan sonra ele alacağım.
soğuk erişim
Bu geri bağlantı stratejisi, ilgili içeriği bulmayı ve parçalarınızı bir bağlantı için yazara sunmayı gerektirir. Her türlü soğuk sosyal yardım gibi, mesaj gönderdiğiniz herkes yanıt vermeyecek, özellikle de birçok kişi aynı geri bağlantılar için rekabet ederken. Bu bir sayı oyunu ve herkes oynuyor.
Misafir gönderileri
Geri bağlantılar oluşturmak için başka bir yöntem, harici yayınlarda misafir blog oluşturma fırsatlarından yararlanmaktır. Konuk gönderileri, uzmanlığınızı oluşturmanın ve aynı zamanda web sitenize geri bağlantılar oluşturmanın sağlam bir yoludur. Buradaki kilit nokta, gerçekten hedef kitlenize hizmet eden güvenilir alanlardan (burada Alan Adı Otoritesi hakkında bilgi edinin) yüksek kaliteli ve orijinal gönderiler aldığınızdan emin olmaktır. Hedef kitlenizin ziyaret etmeyeceği web siteleri için cansız içerik yazmak kimseye pek iyi gelmez.
Düşünce liderliği içeriği
Son olarak, giderek artan sayıda pazarlamacı, düşünce liderliği backlink oluşturmanın değerini kabul ediyor. Bu stratejinin iki kısmı vardır:
- Podcast’lerde, web seminerlerinde veya diğer medya türlerinde öne çıkma fırsatlarını belirleyin.
- Kendi başına bağlantılar oluşturan veriye dayalı içerik oluşturun.
Bu tür bir erişim, markanızı ilgili sektörünüzde bir düşünce lideri olarak kurma etrafında döner. Başka bir marka tarafından yürütülen bir konuşma etkileşiminde yer aldığınızda, diğer şirketin bu özelliği tanıtması ve web sitenize geri dönmesi muhtemeldir. Öte yandan, orijinal araştırmaya dayanan bir düşünce liderliği içeriği, onu anında “bağlanabilir” hale getirir.
Hangi yöntemi kullanırsanız kullanın, yaklaşımınızda taktiksel olmayı ve kaliteye odaklanmayı unutmayın.
Tek bir kaliteli alan adından bir bağlantı, birkaç düşük yetkili web sitesinden alınan beş bağlantıdan çok daha iyidir.
Sürekli olarak kaliteli geri bağlantılar oluşturduğunuzda, içeriğinizin organik sıralamalarda çok daha iyi performans göstermeye başlayacağını fark edeceksiniz. Google’ın sıralama faktörlerini optimize etmek için daha fazla fırsat için 10 adımlı kolay SEO denetimimizi takip edin.
En iyi 10 Google sıralama faktörü [özet]
Hem ücretli hem de organik arama motoru sonuçlarında güçlü bir şekilde yer alarak görünürlüğünüzü artırabilirsiniz – ve ne tür bir işletme yürütürseniz yürütün, güven kazanmak, marka bilinirliği oluşturmak ve trafiği artırmak istiyorsanız arama motorlarında görünürlüğe sahip olmak çok önemlidir. siteniz, müşteri çekin ve gelir elde edin. En iyi 10 Google Sıralaması faktörü şunları içerir:
- Site ve sayfa hızı
- Mobil uyumluluk
- Temel Web Verileri
- Dahili bağlantılar
- alaka düzeyi
- Başlık ve başlık etiketleri
- Meta Açıklaması
- Resim alt metni
- URL yapısı
- geri bağlantılar
Unutmayın, gerçek SEO söz konusu olduğunda gümüş kurşun diye bir şey yoktur. Akılda tutulması gereken en önemli not, arama sonuçları sayfalarına tırmanmanın zaman almasıdır. Web sitenizi bugün birkaç sıralama faktörü için optimize ederseniz, yarın sihirli bir şekilde bir numarada görünmeyecektir. Optimizasyon süreci, sitenizi olabildiğince taze ve hedef kitleniz için alakalı tutmak için sürekli çaba gerektirir. Web siteniz işlevsel olduğu ve hedef alıcınız göz önünde bulundurularak optimize edildiği sürece, organik büyüme görmeye başlayacaksınız.
Bir Cevap Yaz